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アイテム
タマネギのα-グルコシダーゼ阻害活性と調理操作による影響
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/2000077
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/2000077e73b9c11-fda2-482b-937c-6e6736116cbf
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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kiyou24(2)_02.pdf (1.2 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2024-03-31 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | タマネギのα-グルコシダーゼ阻害活性と調理操作による影響 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Inhibitory Activity of Onions on α-Glucosidase and Effects of Cooking Techniques on Its Activity | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | タマネギ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | ケルセチン配糖体 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | α-グルコシダーゼ阻害 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | Onion | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | Quercetin glucoside | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | α-glucosidase inhibition | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
田中, 洋子
× 田中, 洋子
× 木野村, 美花
× 渡辺, いつみ
× 西, 隆司
× 荒川, 義人
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | 本研究では、タマネギ(Allium cepa)のα-グルコシダーゼ阻害活性を指標とした血糖値上昇抑制効果とその関与成分および各種調理操作による影響について検証した。タマネギの70%エタノール抽出濃縮物をシリカゲルカラムクロマトグラフィーで分画した複数の画分で強いα-グルコシダーゼ阻害活性が確認された。特に阻害活性の強い画分をHPLC 分析に供したところ、ケルセチン-3,4’-ジグルコシドおよびケルセチン-4’-O-βグルコシドの存在が確認され、両物質がα-グルコシダーゼ阻害活性に関与していることが示唆された。また、調理操作のうち、「水さらし」では5分から10 分経過までにα-グルコシダーゼ阻害活性と2種のケルセチン含量の有意な低下が確認された。その他の調理操作では、α-グルコシダーゼ阻害活性において有意差は認められなかった。これより、タマネギはα-グルコシダーゼ阻害を介した血糖値上昇抑制効果は期待できるが、特に調理操作では「水さらし」に留意する必要性が示された。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | This study examined whether ethanol extract of onions inhibit α-glucosidase activity, thereby affecting blood glucose level. It also identified the functional substances facilitating α-glucosidase inhibitory activities, along with various cooking techniques influencing the effect. Consequently, strong α-glucose inhibitory activity was observed in multiple fractions obtained by silica gel column chromatography of onion extract with 70% ethanol. HPLC analysis of the fractions with particularly strong inhibitory activity revealed the presence of quercetin-3,4’-diglucoside and quercetin-4’-O-βglucoside, suggesting their involvement in α-glucosidase inhibitory activity. Among various cooking techniques, water rinsing of onions for five to ten minutes showed significant decreases in α-glucosidase inhibitory activity and the volume of two quercetin compounds. With other cooking techniques, no significant difference was observed in the activity. While onions can be expected to suppress a blood glucose levels through α-glucosidase inhibition, it is suggested that particular attention should be paid to water rinsing as part of cooking techniques. |
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言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 天使大学紀要 en : Bulletin of Tenshi College 巻 24, 号 2, p. 15-26, 発行日 2024-03-31 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | 天使大学 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 1346-4388 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |