Item type |
紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2010-03-31 |
タイトル |
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タイトル |
午前中に摂取したカモミール茶およびペパーミント茶のストレス軽減効果の検討 |
タイトル |
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タイトル |
Examination of Stress relieving Effects of Drinking Chamomile Tea and Peppermint Tea in the Morning |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
カモミール茶 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
ペパーミント茶 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
唾液アミラーゼ活性 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
前頭部脳波 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
感情状態 |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
chamomile tea |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
peppermint tea |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
salivary amylase activity |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
frontal electroencephalogram |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
emotional state |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ページ属性 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
P(論文) |
記事種別(日) |
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論文 |
記事種別(英) |
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en |
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Articles |
著者 |
金澤, 康子
森谷, [キヨシ]
百々瀬, いづみ
古橋, 卓
大塚, 吉則
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著者名よみ |
金澤, 康子
モリヤ, キヨシ
モモセ, イヅミ
フルハシ, スグル
オオツカ, ヨシノリ
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著者名(英) |
金澤, 康子
MORIYA, Kiyoshi
MOMOSE, Izumi
FURUHASHI, Suguru
OHTSUKA, Yoshinori
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著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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東京農業大学農学部バイオセラピー学科 |
著者所属(日) |
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北海道大学大学院教育学研究員 |
抄録(日) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
ストレスを軽減する可能性をもつ食品としてカモミール茶(C茶)およびペパーミント茶(P茶)の午前中の連続摂取効果を検討した。50~70歳代女性13名を対象に、午前中にC茶またはP茶の摂取実験を行い、その後3週間C茶またはP茶を毎朝食後に自宅で摂取させた後に同じ摂取実験を行った。実験時に前頭部脳波、唾液アミラーゼ活性、および感情状態を測定した。標準化された質問紙MCL S.1で快感情、リラックス感および不安感得点を求めた。α波の増加はその部位のリラックスを示す。C茶を摂取した後、およびP茶の1回目の摂取後に、前頭部α波パワー値が有意に高くなった。快刺激で活性が低下する唾液アミラーゼ活性は、C茶を3週間摂取した後、およびP茶の1回目の摂取後に、活性が有意に低下した。感情状態は、P茶の1回目の摂取でリラックス感が有意に増加した。午前中のC茶の連続摂取は、夕方の摂取と同様、ストレスを軽減する可能性が示唆された。一方、P茶の1回目の摂取はストレス軽減効果を示したが、3週間の連続摂取後では効果が消失した。 |
抄録(英) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
In this study, we evaluated the stress relieving effect of continuous morning intake of chamomile tea (C tea) and peppermint tea (P tea). Thirteen healthy women aged between 50 70 years drank a cup of C tea or P tea every day after breakfast for 3 weeks at home. On the first day and after 3 consecutive weeks of C tea or P-tea intake, we performed several tests to obtain the frontal electroence phalogram (EEG), salivary amylase activity, and emotional state of the subjects. The emotional states of pleasantness, relaxation, and anxiety were determined using MCL S.1 (Mood Check List Short Form 1), which is a standardized questionnaire. The power value of the frontal alpha wave, wherein an increment indicates a relaxed state in that portion of the brain, increased significantly after the 3 week intake of C tea and first day intake of P tea. The salivary amylase activity, which is known to be lowered by pleasant stimuli, was significantly decreased after the 3 week intake of C tea and first day intake of P tea. With regard to the emotional state, the feelings of relaxation were significantly increased after drinking P tea on the first day. Thus, continuous intake of C tea in the morning was suggested to have a stress relieving effect. Further, P tea intake on the first day had a similar stress relieving effect, but this effect disappeared after 3 weeks. |
書誌情報 |
天使大学紀要
en : Bulletin of Tenshi College
巻 10,
p. 23-34,
発行日 2010-03-31
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11568183 |