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アイテム
管理栄養士教育課程における学生の鉄分を含む食品に対する知識と摂取頻度との関係
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/131
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/1310fcc5041-9a45-481e-a498-d9d7beebbe47
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2008-01-01 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | 管理栄養士教育課程における学生の鉄分を含む食品に対する知識と摂取頻度との関係 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Relationship between Knowledge of Foods Containing Iron and their Intake in Student Dieticians | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | 栄養学科学生 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | 食態度 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | 調査 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | 鉄分を含む食品 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | college students in nutrition science | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | dietary attitudes | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | survey | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | foods containing iron | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
ページ属性 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | P(論文) | |||||||||||||||||||||||
記事種別(日) | ||||||||||||||||||||||||
研究ノート | ||||||||||||||||||||||||
記事種別(英) | ||||||||||||||||||||||||
en | ||||||||||||||||||||||||
Study Note | ||||||||||||||||||||||||
著者 |
岡部, 哲子
× 岡部, 哲子
× 長谷川, めぐみ
× 山部, 秀子
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著者名よみ |
岡部, 哲子
× 岡部, 哲子× 長谷川, めぐみ× 山部, 秀子
WEKO
779
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著者名(英) |
岡部, 哲子
× 岡部, 哲子× 長谷川, めぐみ× 山部, 秀子
WEKO
779
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著者所属(日) | ||||||||||||||||||||||||
天使大学看護栄養学部栄養学科 | ||||||||||||||||||||||||
著者所属(日) | ||||||||||||||||||||||||
天使大学看護栄養学部栄養学科 | ||||||||||||||||||||||||
著者所属(日) | ||||||||||||||||||||||||
天使大学看護栄養学部栄養学科 | ||||||||||||||||||||||||
抄録(日) | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 鉄分は、月経や妊娠との関わりから、20~30歳代女性には特に必要な栄養素であるが、食事からの鉄分摂取量の不足が報告されている。一方、管理栄養士教育課程の学生は、将来、食生活の指導を行う立場になることから、学生時代における好ましい食態度の形成は重要な課題である。本研究では、栄養学科の女子学生288名を対象に「鉄分を含む食品に対する意識調査」を行い、鉄分に関する食態度の実態把握と検討を行った。内容は、鉄分を多く含む食品を3つあげ、料理名および食べる頻度を質問した。その結果、回答者の約70%が鉄分の多い食品をレバーと答えていたが、食べる頻度については、約80%はほとんど食べていないと回答していた。ほうれんそうと小松菜を食べる頻度は他の食品に比べると高く、学年による摂取頻度の差がみられた。鉄分の摂取量を増やす一つの方法として、一連の教育(食品の知識を高める→料理に取り入れる技術を習得する→食品の摂取が増し習慣化する)を反復することが必要であると考えられる。 | |||||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | Iron is particularly necessary for women because of its association with menstruation and pregnancy, but women are reported to have insufficient iron intake. Students studying to become registered dieticians will be in a future position to instruct patients on eating habits, so their adoption of desired dietary attitudes while being students is crucial. This study surveyed 288 female college students in Nutrition Science regarding their knowledge of foods containing iron and ascertained and examined facts on student dietary attitudes towards iron. Students were asked to cite foods containing a large amount of iron, the names of dishes, and the frequency they were eaten. Results indicated that 70% of respondents cited liver as a food containing a large amount of iron, but most students (80%) did not eat it. Spinach and Japanese mustard spinach (or "komatsuna") were frequently eaten. There were differences in frequency of intake by school year, and effects of learning were observed. Repeating a series of educational classes (expand knowledge of foods, learn techniques to incorporate those foods in cooking, and then make a habit of increasing their intake) is one method of increasing intake of foods containing iron. | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
天使大学紀要 en : Bulletin of Tenshi College 巻 8, p. 27-33, 発行日 2008 |
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ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AA11568183 | |||||||||||||||||||||||
レポート・演題番号 | ||||||||||||||||||||||||
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