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アイテム
ピア・エデュケーションによる栄養学科学生の栄養教育の実践
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/190
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/1909e2ee3d8-81c6-459e-b94b-d4be7c2940c1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||
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公開日 | 2011-03-31 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | ピア・エデュケーションによる栄養学科学生の栄養教育の実践 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Nutrition Education by College Students of Nutrition Science through the Peer Education System | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | ピア・エデュケーション | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | 栄養教育 | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | 管理栄養士 | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | 栄養学科学生 | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | Peer education | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | Nutrition education | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | National registered dietitian | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | College students of nutrition science | |||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||
ページ属性 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||
内容記述 | P(論文) | |||||||||||||||
記事種別(日) | ||||||||||||||||
研究ノート | ||||||||||||||||
記事種別(英) | ||||||||||||||||
en | ||||||||||||||||
Study Note | ||||||||||||||||
著者 |
百々瀬, いづみ
× 百々瀬, いづみ
× 山部, 秀子
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著者名よみ |
モモセ, イヅミ
× モモセ, イヅミ× 山部, 秀子
WEKO
779
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著者名(英) |
MOMOSE, Izumi
× MOMOSE, Izumi× 山部, 秀子
WEKO
779
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著者所属(日) | ||||||||||||||||
天使大学看護栄養学部栄養学科 | ||||||||||||||||
著者所属(日) | ||||||||||||||||
天使大学看護栄養学部栄養学科 | ||||||||||||||||
抄録(日) | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||
内容記述 | 管理栄養士養成施設栄養学科の4年生が教育者となり、同学科1年生に対して栄養教育を行う「ピア・エデュケーション」を実施した。その結果、1年生にとっては、3年後の自分や、管理栄養士として働く将来像をイメージできるなどの好ましい感想が多く確認された。4年生にとっては、管理栄養士として社会で働く前に実際に栄養教育を行う貴重な経験や、他の学生が行う栄養教育を観察することから多くを学べる経験もできた。このことから、「ピア・エデュケーション」による栄養教育は両学年の学生にとって効果的な教育プログラムであることが確認できた。しかし、他者評価の得点と自己評価の得点との間に有意な得点差が認められたことから、客観的に評価できるスキルの向上も目指して、教育をしていくことも必要であることが示唆された。 | |||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||
内容記述 | A "peer education" system has been implemented at training institutions for national registered dietitians, where fourth-year college students of nutrition science assume the role of instructors, providing nutrition education to first-year students. Consequently, positive impressions among first-year students have been confirmed, such as the ability to envision themselves three years later, or further along their careers, as national registered dietitians. For fourth-year students, this has provided valuable experience in practical nutrition education before entering the workforce, and allowed numerous learning opportunities through insight into the other students' nutrition education methods. For these reasons, we can confirm that nutrition education through "peer education" is an effective education program for students of both years. However, as a significant difference in the scoring between evaluation by others and self-evaluation has been identified, it has been suggested that education should also aim for the improvement of skills that can be objectively evaluated. | |||||||||||||||
書誌情報 |
天使大学紀要 en : Bulletin of Tenshi College 巻 11, p. 47-55, 発行日 2011-03-31 |
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ISSN | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||
収録物識別子 | AA11568183 |