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  1. 紀要論文・研究ノート
  2. 天使大学紀要
  3. 10巻

鉄含有食品の週あたり摂食頻度の違いが血中ヘモグロビン濃度に与える影響

https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/172
https://tenshi.repo.nii.ac.jp/records/172
0fb14383-1424-4ddd-8fae-f7eb22ecdc90
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00006072739.pdf KJ00006072739 (132.1 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2010-03-31
タイトル
タイトル 鉄含有食品の週あたり摂食頻度の違いが血中ヘモグロビン濃度に与える影響
タイトル
タイトル Effect on Blood Hemoglobin Concentration Following Differences in Weekly Frequency of Consumption Iron-Containing Foods
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 女子学生
キーワード
主題Scheme Other
主題 鉄を含む食品
キーワード
主題Scheme Other
主題 血中ヘモグロビン
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 female students
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 iron-containing foods
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 blood hemoglobin concentration
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
研究ノート
記事種別(英)
en
Study Note
著者 岡部, 哲子

× 岡部, 哲子

ja 岡部, 哲子
ISNI

ja-Kana オカベ, テツコ

en OKABE, Tetsuko

Search repository
長谷川, めぐみ

× 長谷川, めぐみ

en HASEGAWA, Megumi

ja 長谷川, めぐみ
ISNI

ja-Kana ハセガワ, メグミ

Search repository
山部, 秀子

× 山部, 秀子

ja 山部, 秀子
ISNI

ja-Kana ヤマベ, シュウコ

en YAMABE, Shuko

Search repository
著者名よみ 岡部, 哲子

× 岡部, 哲子

WEKO 33
NRID 1000060320561
e-Rad 60320561

ja 岡部, 哲子
ISNI

ja-Kana オカベ, テツコ

en OKABE, Tetsuko

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長谷川, めぐみ

× 長谷川, めぐみ

WEKO 318

en HASEGAWA, Megumi

ja 長谷川, めぐみ
ISNI

ja-Kana ハセガワ, メグミ

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山部, 秀子

× 山部, 秀子

WEKO 779
NRID 1000080320555
e-Rad 80320555
NDL著者名典拠ID 001211945
VIAF 201144647696135584395

ja 山部, 秀子
ISNI

ja-Kana ヤマベ, シュウコ

en YAMABE, Shuko

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著者名(英) 岡部, 哲子

× 岡部, 哲子

WEKO 33
NRID 1000060320561
e-Rad 60320561

ja 岡部, 哲子
ISNI

ja-Kana オカベ, テツコ

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長谷川, めぐみ

× 長谷川, めぐみ

WEKO 318

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ja 長谷川, めぐみ
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ja-Kana ハセガワ, メグミ

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山部, 秀子

× 山部, 秀子

WEKO 779
NRID 1000080320555
e-Rad 80320555
NDL著者名典拠ID 001211945
VIAF 201144647696135584395

ja 山部, 秀子
ISNI

ja-Kana ヤマベ, シュウコ

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著者所属(日)
天使大学看護栄養学部栄養学科
著者所属(日)
天使大学看護栄養学部栄養学科
著者所属(日)
天使大学看護栄養学部栄養学科
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 鉄分は、月経や妊娠との関わりから、20~30歳代女性には特に必要な栄養素であるが、食事からの鉄摂取量の不足が報告されている。本研究では、女子学生における鉄含有食品の摂取が血中ヘモグロビン濃度に与える影響を検討した。血中ヘモグロビン濃度の低い女子学生を2群に分け、1週間あたりのひじきの摂取量を分割して毎日摂取する群(8名)、および週1回にまとめて摂取する群(7名)とし、6週間の介入を行った。毎日摂取した群は、血中ヘモグロビン濃度が介入前に比べて、介入後に有意に上昇した。一方、週1回まとめて摂取した群では、その変化には有意な差がみられなかった。鉄含有食品を分割して毎日補う方が、1週間にまとめて1度摂取するよりも、血中ヘモグロビン濃度の上昇に貢献する可能性が示唆された。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Iron plays an important role in menstruation and pregnancy and is particularly necessary for women; however, there have been reports of insufficient iron intake among women. In this study, we observed the effect of ingestion of iron containing foods on the blood hemoglobin concentration in female students. Female students with low blood hemoglobin concentrations were divided into 2 groups: Groups I and Groups II comprised students who consumed dry ediblebrown algae on a daily and weekly basis, respectively. We monitored the 2 groups for 6 weeks. After the 6-week monitoring period, blood hemoglobin concentration increased significantly in Group I, whereas there was no significant increase in this concentration in Group II. Thus, we conclude that iron containing foods effectively increase blood hemoglobin concentration when consumed on a daily basis rather than on a weekly basis.
書誌情報 天使大学紀要
en : Bulletin of Tenshi College

巻 10, p. 75-80, 発行日 2010-03-31
ISSN
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11568183
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