@article{oai:tenshi.repo.nii.ac.jp:00000172, author = {岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and 山部, 秀子 and 岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and ヤマベ, シュウコ and 岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and YAMABE, Shuko}, journal = {天使大学紀要, Bulletin of Tenshi College}, month = {Mar}, note = {P(論文), 鉄分は、月経や妊娠との関わりから、20~30歳代女性には特に必要な栄養素であるが、食事からの鉄摂取量の不足が報告されている。本研究では、女子学生における鉄含有食品の摂取が血中ヘモグロビン濃度に与える影響を検討した。血中ヘモグロビン濃度の低い女子学生を2群に分け、1週間あたりのひじきの摂取量を分割して毎日摂取する群(8名)、および週1回にまとめて摂取する群(7名)とし、6週間の介入を行った。毎日摂取した群は、血中ヘモグロビン濃度が介入前に比べて、介入後に有意に上昇した。一方、週1回まとめて摂取した群では、その変化には有意な差がみられなかった。鉄含有食品を分割して毎日補う方が、1週間にまとめて1度摂取するよりも、血中ヘモグロビン濃度の上昇に貢献する可能性が示唆された。, Iron plays an important role in menstruation and pregnancy and is particularly necessary for women; however, there have been reports of insufficient iron intake among women. In this study, we observed the effect of ingestion of iron containing foods on the blood hemoglobin concentration in female students. Female students with low blood hemoglobin concentrations were divided into 2 groups: Groups I and Groups II comprised students who consumed dry ediblebrown algae on a daily and weekly basis, respectively. We monitored the 2 groups for 6 weeks. After the 6-week monitoring period, blood hemoglobin concentration increased significantly in Group I, whereas there was no significant increase in this concentration in Group II. Thus, we conclude that iron containing foods effectively increase blood hemoglobin concentration when consumed on a daily basis rather than on a weekly basis.}, pages = {75--80}, title = {鉄含有食品の週あたり摂食頻度の違いが血中ヘモグロビン濃度に与える影響}, volume = {10}, year = {2010}, yomi = {オカベ, テツコ and ハセガワ, メグミ and ヤマベ, シュウコ and オカベ, テツコ and ハセガワ, メグミ and オカベ, テツコ and ハセガワ, メグミ} }