@article{oai:tenshi.repo.nii.ac.jp:00000344, author = {泉, 史郎 and IZUMI, Shiro and 鈴木, 純子 and SUZUKI, Junko}, issue = {1}, journal = {天使大学紀要, Bulletin of Tenshi College}, month = {Sep}, note = {PDF, サルコペニアの予防・改善に寄与する食生活について考察するために、我が国の社会的情勢とサルコペニアの定義の変遷、有病率、加齢や疾患との関連を整理し、栄養療法と骨格筋に関わる最近の研究について検証した。エネルギー、たんぱく質だけでなく、ビタミンD、抗酸化物質、n-3 系脂肪酸などの栄養素も、サルコペニアの予防・改善に有用であることが示唆されており、これらの栄養素の相互作用を無視することはできない。食事パターンの分析は、サルコペニアを予防・改善する総合的な食事戦略を提供する上で重要な鍵となるのではないかと考えられる。栄養だけでなく、生活活動や運動がなければ十分な筋肉量、筋力、および身体機能に対する効果は得られないことを念頭におかなければならない。また、サルコペニアと原疾患の治療との関連も十分に考慮しなければならない。, This review summarizes the prevention and improvement of sarcopenia through diet, the social situation in Japan, and changes in the definition, prevalence, and the association of sarcopenia with aging and diseases and with skeletal muscles. Not only energy and protein but also nutrients including vitamin D, antioxidants, and n-3 fatty acids help prevent and improve sarcopenia, and interactions among these nutrients should not be disregarded. Analysis of dietary patterns may yield a comprehensive dietary strategy to prevent and improve sarcopenia. In addition to nutrition, it must be noted that the absence of physical activity and exercise does not have a discernible effect on muscle mass, muscle strength, and physical function. In addition, the association between sarcopenia and the treatment of underlying diseases must be fully considered.}, pages = {17--36}, title = {サルコペニアの予防・改善に寄与する食生活の考察}, volume = {20}, year = {2019}, yomi = {イズミ, シロウ and スズキ, ジュンコ} }