@article{oai:tenshi.repo.nii.ac.jp:00000165, author = {牧田, 章 and 佐藤, あゆみ and 杉田, 陸海 and 糸乗, 前 and 伊藤, 将弘 and 荒川, 義人 and マキタ, アキラ and サトウ, アユミ and スギタ, ムツミ and イトノリ, サキ and イトウ, マサヒロ and アラカワ, ヨシヒト and MAKITA, Akira and SATO, Ayumi and SUGITA, Mutsumi and ITONORI, Saki and ITO, Masahiro and ARAKAWA, Yoshihito}, journal = {天使大学紀要, Bulletin of Tenshi College}, month = {Mar}, note = {P(論文), ホタテガイ(Giant Ezo Scallop Patinopecten yessoensis)内臓から、陰イオン交換樹脂、珪酸のカラムクロマトグラフィーで二つのスフィンゴ脂質、モノグリコシルセラミド(セレブロシド)とスフィンゴリン脂質を単離した。これらスフィンゴ脂質の構成成分をガスクロマトグラフィや酵素加水分解法で分析した。セレブロシドの構成単糖はガラクトース(82%)とグルコース(18%)であった。主な構成脂肪酸はパルミチン酸、オレイン酸およびステアリン酸であった。スフィンゴリン脂質をClostridium perfringens のホスホリパーゼCで処理すると、2-アミノエチルホスホン酸とセラミドが検出された。したがって、このリン脂質はセラミド2-アミノエチルホスホン酸と同定された。主な構成脂肪酸はパルミチン酸、分枝鎖マーガリン酸および、2-ヒドロキシパルミチン酸であった。, The key sphingolipids-monoglycosylceramide (cerebroside) and phosphosphin golipid-were isolated from the visceral samples of giant ezo scallop Patinopecten yessoensis by successive column chromatographies (anion-exchange and silicic acid columns). The contents of the isolated lipids were analyzed by gas chromatography and enzymatic methods. The carbohydrate moieties of the cerebroside were galactose (82%) and glucose (18%). The main fatty acids were palmitic, oleic, and stearic acids. Thin layer chromatography analysis of purified phosphosphingolipid fraction after treatment with Clostridium perfringens phospholipase C revealed 2-aminoethyl phosphonate and ceramide, thereby indicating that the chemical structure of the phosphosphingolipid was ceramide 2-aminoethylphosphonate. The main fatty acids in this phospholipid were palmitic acid, branched margaric acid, and 2-hydroxy palmitic acid.}, pages = {1--9}, title = {ホタテガイの主なスフィンゴ脂質}, volume = {10}, year = {2010}, yomi = {アラカワ, ヨシヒト} }