@article{oai:tenshi.repo.nii.ac.jp:00000133, author = {HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and 岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and 山部, 秀子 and HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and 岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and ヤマベ, シュウコ and HASEGAWA, Megumi and 長谷川, めぐみ and 岡部, 哲子 and OKABE, Tetsuko and YAMABE, Shuko}, journal = {天使大学紀要, Bulletin of Tenshi College}, month = {}, note = {P(論文), 栄養学科の学生がレシピに関する情報を発信するためのウェブサイト「天使の給食」を構築し、給食経営管理論実習の授業において活用している。この授業に関するアンケートを実施し、その効果を検討した。その結果、ウェブサイトを活用した授業に対して、対象学年である2年生の多くは興味を持って取り組んでいることがわかった。また、このウェブサイトとこのサイトを活用した授業は、3年次において役立てられることが示唆された。栄養士・管理栄養士として働く際には積極的に情報を提供することが求められるが、情報を提供することに関して消極的な学生が多かった。授業において、学生に情報提供の機会を与えることが必要である。今後は、「天使の給食」が学生にどのように利用され、さらに、このサイトを利用することで献立作成能力が向上させられるのかを詳しく検討していく必要がある。, We have introduced a food service management practicum class, in which students studying nutritional science developed a website, "Tenshi's lunch," which provides information about recipes. We conducted a questionnaire among students in this class to investigate the effectiveness of the website practicum class. Consequently, we discovered that most of the 2nd year students, for whom the website was designed, were interested and willingly utilized the website. Moreover, the results suggested that the 3rd year students found the website to be helpful and therefore, it was concluded that its use should be continued in the 3rd year as well. Registered practicing nutritionists and nutrition managers were requested to provide information for enhancement of the website content. However, very few students actively posted information on the website. During teaching, it is necessary to give the students an opportunity to disseminate information in class. Further detailed investigation is required on how this site, "Tenshi's Lunch," is used by the students, and how it would made more user-friendly.}, pages = {43--52}, title = {管理栄養士養成課程の学生がレシピ情報を提供するウェブサイト「天使の給食」を活用した授業の効果}, volume = {8}, year = {2008}, yomi = {ハセガワ, メグミ and オカベ, テツコ and ヤマベ, シュウコ and ハセガワ, メグミ and オカベ, テツコ and ハセガワ, メグミ and オカベ, テツコ} }