Item type |
紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2010-03-31 |
タイトル |
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タイトル |
メタボリックシンドロームのKey Factor腹囲に関与する食事因子の検討 |
タイトル |
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タイトル |
A Study on the Dietary Factors Regulating Abdominal Circumference That is a Key Factor Influencing Metabolic Syndrome |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
腹囲 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
内臓脂肪型肥満 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
食事脂質量 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
エネルギー摂取量 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
メタボリックシンドローム |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
abdominal circumference |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
visceral fat accumulation |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
amount of fat in meals |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
amount of energy intake |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
metabolic syndrome |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ページ属性 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
P(論文) |
記事種別(日) |
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論文 |
記事種別(英) |
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en |
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Articles |
著者 |
木谷, 信子
伊藤, 和枝
森谷, [キヨシ]
原, 美智子
百々瀬, いづみ
牧田, 章
斉藤, 昌之
松下, 真美
渡辺, 久美子
佐々木, 正子
清水, 真理
金子, 裕子
中川, 幸恵
松田, 清美
佐藤, あゆみ
関谷, 千尋
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著者名よみ |
キヤ, ノブコ
イトウ, カズエ
モリヤ, キヨシ
ハラ, ミチコ
モモセ, イヅミ
マキタ, アキラ
サイトウ, マサユキ
マツシタ, マミ
ワタナベ, クミコ
ササキ, マサコ
シミズ, マリ
カネコ, ヒロコ
中川, 幸恵
マツダ, キヨミ
サトウ, アユミ
セキヤ, チヒロ
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著者名(英) |
KIYA, Nobuko
ITO, Kazue
MORIYA, Kiyoshi
HARA, Michiko
MOMOSE, Izumi
MAKITA, Akira
SAITO, Masayuki
MATSUSHITA, Mami
WATANABE, Kumiko
SASAKI, Masako
SHIMIZU, Mari
KANEKO, Hiroko
中川, 幸恵
MATSUDA, Kiyomi
SATO, Ayumi
SEKIYA, Chihiro
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著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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前天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
著者所属(日) |
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相模女子大学短期大学部食物栄養学科 |
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北海道循環器病院 |
著者所属(日) |
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天使大学大学院看護栄養学研究科栄養管理学専攻 |
著者所属(日) |
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天使大学大学院看護栄養学研究科栄養管理学専攻 |
著者所属(日) |
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札幌社会保険総合病院 |
著者所属(日) |
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札幌麻生脳神経外科病院 |
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北海道立食品加工研究センター |
著者所属(日) |
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天使大学看護栄養学部栄養学科 |
抄録(日) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
インスリン抵抗性の上流に位置する内臓脂肪型肥満は、メタボリックシンドロームの必須条件であり、BMI による量的肥満とは区別される。減量に伴う肥満指標と血中因子との関連を検討し、肥満指標を規定する食事因子を明らかにすることを目的にした。天使健康栄養クリニックを受講した平均年齢59.1歳の58名(男性22、女性36)を対象に、3ヶ月間の栄養と運動指導を行った。開始時及び3 ヶ月指導後に身体計測、血圧測定、採血と血液生化学検査、連続3日間の撮影法による食事調査を行った。3ヶ月で体重は男性で3.5%、女性で3.3%減少し、体脂肪率も減少した。腹囲は男性93.5 cm から90.1、女性92.6 cm から89.7と減少した。摂取エネルギーは男性34.5kcal/kg/day から29.9, 女性33.0から29.1と減少した。血中中性脂肪とHOMA 指数の変化には腹囲が回帰されたが、体重との関連は認めなかった。腹囲減少率には、体重とは独立して食事脂質量が回帰され、エネルギー補正後も同様であった。メタボリックシンドロ-ムのKey Factor である腹囲には、食事由来のエネルギー摂取量とは独立して脂質摂取総量の寄与が大きい可能性が示唆され、今後の検討に繋がる知見であった。 |
抄録(英) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Visceral fat accumulation, upstream of insulin resistance, is the characteristic condition of metabolic syndrome; this feature distinguishes metabolic syndrome from obesity assessed using body mass index. In the present study, we aimed to evaluate weight loss associated correlations between obesity indices and factors in blood to identify the dietary factors that regulate the obesity indices. Dietary and exercise guidance was provided for 3 months to 58 participants (22 male, 36 female;mean age, 59.1 years) who attended a program at Tenshi Health and Nutrition Clinic to prevent and/or improve metabolic syndrome. Measurement of body size and blood pressure, blood collection and biochemical analysis, and a 3 day (consecutive) dietary survey were performed before and after the participants received guidance. After the program, the weights of the male and female participants had decreased by 3.5% and 3.3% , respectively, and the body fat percentage of the participants had also decreased. The average abdominal circumference of the male participants was reduced from 93.5 cm to 90.1 cm, and that of female participants reduced from 92.6 cm to 89.7 cm. The average amount of energy consumed by the male participants reduced from 34.5 to 29.9 kcal/kg・day-1 and that of the female participants was also reduced from 32.9 to 28.9 kcal/kg・day-1. The amount of calories consumed at lunch, dinner, and snack time decreased in the male group, while those consumed at dinner and snack time decreased in the female group. Consumption of sugar was reduced while that of fruit was increased in the male group: while consumption of grain and fat was reduced in the female group. Changes in triglyceride concentration in blood and the HOMA index scores correlated with the changing rate of abdominal circumference, but did not correlate with the weight changing rate. The reduction rate of abdominal circumference was independent of weight, but was correlated with the reduction in the amount of fat present in meals. This rate remained unchanged after energy intake correction. These findings suggest that abdominal circumference, which is believed to be a key factor of metabolic syndrome, is influenced by the total amount of fat contained in meals, but is independent of caloric intake, this possibility must be further studied in further studies. |
書誌情報 |
天使大学紀要
en : Bulletin of Tenshi College
巻 10,
p. 11-21,
発行日 2010-03-31
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11568183 |